El Detonator
De krant met het nieuws dat schokt!

TOTALE CHAOS IN SCHUIMWOLK !!

El Pato, 30 november 1002

Een hevige zeeslag in het drukbevaren Idrisch Bassin, ten zuidoosten van Idrië, heeft voor een ongekende chaos gezorgd. Een aantal Dictumse oorlogsschepen kruiste de handelsroute, zonder enig acht te slaan op verkeersregels, en voerde onder dekking van civiele schepen een laffe aanval uit op het diplomatieke transport van Meinreichsch ambassadepersoneel naar El Tricator. Door een gelukkige samenloop van omstandigheden was op dat moment ook het Eltricatorse diplomatieke transport met bestemming Weiterschlagen in de buurt. De vereende vuurkracht van de kapitale vlaggeschepen Blitzschietzer en Megamuerte tesamen met hun escortes maakte korte metten met de aanvallers, doch niet voordat de agressors nog een lage daad pleegden: om extra verwarring te zaaien en Meinreich en El Tricator zwart te maken schoten ze ook op civiele schepen.

Drie grote containerschepen zonken terstond, waaronder twee uit Nørdland, volgeladen met milieuvriendelijk superwasmiddel. Hierdoor ontstond een enorme schuimwolk die op sommige plaatsen tientallen meters hoog werd. Door het botsingsgevaar, het verstikkende schuim en het geluid van de nog steeds doorgaande zeeslag raakten schippers in paniek, wat tot vele ongelukken leidde. Volgens overlevenden van de ramp en schippers buiten het rampgebied werden ook radar en radioverkeer belemmerd door het schuim. Op een frequentie was dwars door de ruis panisch gegil te horen en gekrijs van kwade strouters. Andere frequenties gaven af en toe flarden van schietgebedjes, doffe dreunen en gekraak.

Het is nog niet bekend hoeveel schepen er in de chaos gezonken zijn en hoeveel mensen er zijn omgekomen. Van een Trimaraanse reddingsploeg die enkele uren na de ramp het schuim invoer is niets meer vernomen. Volgens onze verslaggevers is de schuimwolk nog steeds aan het groeien. Op sommige plaatsen heeft hij een ziekelijk groene kleur. Over enkele dagen wordt er een stevige noorderstorm verwacht, wat de situatie niet prettiger zal maken; een groot aantal dozen met wasmiddel drijft nog rond.