Gajessidzer Xen'xukler

— De Gajessersche Wereld —


DAGBLAD VOOR GAJESSER INTERNATIONALE EDITIE, 9 APRIL 996 LOSSE NUMMERS 1.56 Jojer

Bananenoogst valt sterk tegen

CHAFFIDER, 2 april — De oogst van bananen, die vandaag in Chaffider en nog vele andere dorpen langs de Xunder begon, brengt een tegenvaller voor de boeren. Tengevolge van de bananemug brengt de oogst nog niet de helft op van die van vorig seizoen.

Vandaag begon als elk jaar op 2 april de bananenoogst langs de Xunder. Er viel echter voor veel boeren niet veel te oogsten. Tientallen plantages stonden er kaal bij, dit alles door toedoen van een klein maar gevaarlijk insect, de bananemug.

Dit beestje legt haar eieren in de bloemen van de bananeplant. Wanneer de bananen beginnen te groeien, komen ook de eitjes uit. De larven voeden zich vervolgens met het vruchtvlees van de banaan, verpoppen zich en breken door de schil naar buiten, een zielige lege huls achterlatend.

Gewoonlijk zijn er niet veel bananemuggen, maar dit maal is een onverwacht groot deel van de boeren getroffen. Ruim honderdvijftig boeren hebben geen enkele banaan kunnen oogsten, terwijl in totaal drie kwart van de boeren een deel van de oogst moet missen. Daarmee draagt ongeveer de helft van de bananepalmen dit seizoen geen vrucht.

De Raad voor de Landbouw zal een voorstel doen voor een gedeeltelijke schadevergoeding, zodra duidelijk is wat de omvang van de ramp is.

Ajer-Buns doorslaand succes

GAJESSER, 8 april — Sinds enige tijd is die speciale Destinaanse lekkernij, de Ajer-Bun, ook in Gajesser verkrijgbaar, bij het nieuwe filiaal van de warenhuisketen Relçech'dzomer.

Het nieuwe filiaal bevindt zich in de Kubajinorstraat, op de hoek van het Niverplantsoen. Honderden mensen hadden zich verzameld voor de feestelijke opening afgelopen donderdag. Velen stormden af op de standjes met vers gebakken Ajer-Buns om deze nieuwe lekkernij te proberen. De proevers waren unaniem enthousiast. "Een verrijking van onze eetcultuur," zo verklaarde een fijnproever vol lof.

Iedereen kan vanaf vandaag elke dag heerlijk verse Ajer-Buns proberen bij warenhuis Relçech'dzomer.

Delat reizen toch failliet

GAJESSER, 7 april — Ondanks een reddingspoging van de Nufer-bank is het bekende reisbureau Delat na een maandenlange strijd alsnog bankroet verklaard.

Het reisbureau kwam drie maanden geleden in de problemen toen een groep van honderdvijftig zakenlieden massaal hun reis naar El Tricator afzegde wegens geruchten dat het er onveilig zou zijn. Daar kwam nog bij, dat de reislust van de Ildulenen sterk aan het afnemen was. Delat had niet voldoende middelen om deze financiële tegenvaller op te vangen. De Nufer-bank, die bereid was het bedrijf bij te staan, kon toch niet op tijd de schuldeisers tevreden stellen. Door het faillissement moeten driehonderd mensen een andere baan vinden.

Onbekend werk van Pardor dul Zardidel ondekt in bedlade

Dulaner, 28 maart — In Machider, een gehucht even buiten Dulaner, heeft de nieuwe eigenaar van herberg de Dolle Stier, de heer Sadz-Quek'tnogxumor, een tot nog toe onbekend manuscript van de 9e-eeuwse componist Pardor dul Zardidel ontdekt.

Sadzor deed zijn ontdekking toen hij zijn nieuwe nering inspacteerde. Op zolder vond hij een oud hemelbed, zoals ze vroeger in de herberg zelf gestaan moeten hebben. Sadzor: "Nieuwsgierig als ik ben kon ik de verleiding niet weerstaan in de bedladen, die onder het bed zaten, te snuffelen. Tot mijn grote verbazing vond ik daar enkele rollen papyrus."

Toen Sadzor deze beneden voorzichtig uitrolde, bleken ze muziek te bevatten. Het werk was ondertekend met "Pardor dul Zardidel — Machider 878." Nader onderzoek wees uit dat de handtekening echt was, en dat dul Zardidel inderdaad in 878 gedurende een maand op het platteland nabij Dulander verbleven heeft.

Muzikologen bogen zich ondertussen over het werk zelf. Het gaat om een korte religieuze dans, geschreven voor traditioneel dorpsorkest, sterk doorweven met elementen uit de Her-stijl. Het is daarmee een vroege voorloper van de Hetenkater-stroming, die nu vooral bekend is door het werk van Dalidar dul Quing'deltel, maar waar dul Zardidel één van de grondleggers van was.

Het werk zal binnenkort in druk verschijnen.

— advertentie —
Nieuw warenhuis Relçech'dzomer geopend

Gajessidzer Xen'xukler Nieuws uit Liger dul Ildulinal