N.V. Orber

Altijd als eerste met het nieuws Jaargang 5 nummer 1

Nieuwe Miar Pro'xenar

Gajesser, 3 october 994 — In onze geliefde hoofdstad is vanochtend onze nieuwe Miar Pro'xenar Ruxar Dzifòntar in haar ambt beëdigd.

In haar inhuldigingstoespraak sprak Dzifòntar de hoop uit, dat zij een waardig opvolgster zal zijn van de populaire Naf Nelius, die twee termijnen achter elkaar het ambt van Mier Pro'xener heeft bekleedt.

Experimentele uitbreiding Xen'Ratnixer begonnen

Kiler, 24 december 994 — Technici van Chameller zijn begonnen met de aanleg van een experimenteel hoge-capaciteits-Xen'Ratnixer net.

Deze aanleg luidt de eerste grootschalige test in van XR-II, dat het afgelopen jaar in de laboratoria van Chameller is ontwikkeld. Terwijl het huidige Xen'Ratnixer-net slechts tekst, spraak, stilstaande beelden en zeer kleine fragmenten video kan verzenden, moet het XR-II systeem ervoor zorgen, dat live beelden gedistribueerd kunnen worden. Bij dit experiment worden 10.000 huishoudens aangesloten op het nieuwe net. Naast de gewone Xen'Ratnixer-diensten kunnen ook de bekendste televisiezenders, zoals LTV, en een aantal radioprogramma's worden ontvangen. Daarnaast is het mogelijk met dit systeem onderling met bewegende beelden te communiceren.

Als het experiment slaagt zal het nieuwe systeem op zijn vroegst in 996 landwijd kunnen worden ingevoerd.

Macajaanse ambassade nadert voltooing

Gajesser, 29 januari 995 — In de ambassadewijk is de laatste fase in de bouw van de nieuwe Macajaanse ambassade begonnen: de inrichting.

De imposante constructie is nu reeds in haar volle glorie te bewonderen. Het gaat om een geslaagde verweving van oud-Ilduleense bouwstijl met moderne constructietechnieken.

Over twee weken zal Miar Pro'xenar Ruxar Dzifòntar het gebouw openen.

Opgepakt

Tajaner, 12 december 994 — Tajanidzer Cholonder heeft de 32-jarige Ç. Ba'tlorbor en de 20-jarige G. Afta'dchor opgepakt in verband met het onderzoek naar het sportvliegtuig dat in november vorig jaar neerstortte nabij Mahmulder.

Ba'tlorbor is eigenaar van de grootste quing'kalerplantage rond Kadfámgor, een dorp op 20 km van Mahmulder. Het sportvliegtuig hoorde bij deze plantage. Afta'dchor is de piloot die indertijd het vliegtuig bestuurde. Hij wist zich met een parachute in veiligheid te stellen.

Ba'tlorbor zou zijn piloot opdracht gegeven hebben om het vliegtuig, dat reeds afgeschreven was, op de velden te doen neerstorten. Zodoende zouden de kleine quing'kalerboeren door verlies van hun oogst in de problemen komen en gedwongen zijn hun land aan grotere plantages, zoals die van Ba'tlorbor, te verkopen. Een woordvoerder van Ba'tlorbor's plantage heeft de beschuldiging afgedaan als onzinnige verdachtmakerij, gebaseerd op lasterpraat.

Lijmsmokkel daalt

Gajesser, 10 januari 995 — Ligidzer Cholonder heeft in het afgelopen jaar een daling geconstateerd in het aantal gevallen van illegale lijmhandel en lijmdiefstal. Dat heeft een woordvoerder vandaag verklaard.

Aan het begin van het jaar werden nog regelmatig grote inbraken gepleegd waarbij vaak duizenden liters lijm werden buitgemaakt. Na zo'n inbraak nam de handel in lijm steeds merkbaar toe.

Inmiddels is de beveiliging van de lijmopslag van de meeste bedrijven dusdanig verbeterd, dat de lijmdieven hun activiteiten hebben moeten staken.

Volgens de woordvoerder is het echter nog te vroeg om van een definitieve overwinning op de lijmcriminaliteit te spreken.

Advertentie

Macajaans restaurant
Mek-mek
opent haar deuren.
De echte Macajaanse keuken voor een vriendelijke prijs.
Cholma'dradzer 34 - Gajesser
Sikutmer 8 - Dulaner

Nieuws uit Liger dul Ildulinal Een uitgave van Baber/Aspober