Een uitgave van de Ekdotès Publicatie Groep, Macajo
Jaargang 11, Nummer 3, Februari 1005


De Ambassade- wijk van El Varator

De laatste tijd is het een en ander te doen geweest in de nabijheid van bepaalde ambassades in de schone Eltricatorse hoofdstad El Varator. Deze speciale foto-bijlage over de ambassadewijk geeft u een overzicht van de belangrijkste locaties..

De wijk ligt in het Memento-district, een stadsdeel dat als monument is ingericht ter nagedachtenis aan de helden die gesneuveld zijn tijdens de Revoluzia van 991 en eerdere opstanden tegen de koloniale overheersing. Op deze plaats, die vroeger vlak buiten de hoofdpoort van de stad lag, zijn enkele zware veldslagen geleverd.

Meinreichsche ambassade

Een van de daken van het Meinreichsche ambassadecomplex. Een typisch voorbeeld van neo-postkoloniale bouwstijl.

Uitzicht

Het schitterende uitzicht vanaf de Max Bunkerlaan. Dit gebied is een oase van rust midden in de verder zo drukke hoofdstad.

Plattegrond van de nieuwe ambassadewijk

Plattegrond

  1. Macajaanse ambassade, Magnuslaan 20
  2. Meinreichsche ambassade, Max Bunkerlaan 9
  3. Mogelijk toekomstige Volentische ambassade, Magnuslaan 33

Uitzicht

Even magnifiek uitzicht vanuit de Macajaanse ambassade. De oorlogsmonumenten geven een passend gevoel van serene kalmte en rust, precies wat nodig is voor gewichtige diplomatieke werkzaamheden.


Advertentie

Nu verkrijgbaar in alle boekhandels:
DE DERDE DEMENTIE
het nieuwe boek van Eusebio Umor !

Onthulling
Kunstwerk
begin van
Chiasme

Athanasiu verdeelt gevestigde machten

De onthulling eind vorig jaar van `De Gracht', het grootste werk tot nu toe van Anthanasiu, heeft veel stof op doen waaien. Niet in het minst binnen de bureaucratie, waar naar verluidt een felle strijd gaande is om de competentie om Athanasiu een vervolgsubsidie toe te kennen, zodat hij zijn werk kan vervolmaken. Door het tijdelijk gebrek aan financiering laat de kunstenaar zich echter niet uit het veld slaan. Hij lijkt vastbesloten zijn werk te voltooien en bevindt zich onafgebroken in het noorden van Macajo.

Athanasiu: "Het uiteindelijke werk zal uit vier delen bestaan, en is door zijn omvang niet in één oogopslag te vatten. De verzonken ligging in het terrein versterkt dit gevoel. Natuurlijk zijn cultuurminnaars onmiddelijk gegrepen door de schoonheid en eenvoud van mijn werk. Maar zelfs de grootste barbaar zal niet anders kunnen dan stil te houden voor hij dit kunstwerk passeert. Dat effect, de rust die daar van uit gaat, daar gaat het om in mijn werk."

Naast lovende woorden is er ook zware kritiek op het kunstwerk. Een woordvoerder van de Partij van de Geit heeft reeds vragen over de subsidie gesteld. Volgens de PvdG is belangrijk cultureel erfgoed verloren gegaan door de bouw van het kunstwerk. Zo is het vrijwel onmogelijk geworden om de historische tocht van 1004 naar El Varator langs dezelfde route nogmaals te volbrengen.

De beeldhouwer

Naast een van de meest populaire beeldend kunstenaars van deze tijd is Athanasiu (968) ook politicus. Voor de Kóma Athanasón bezet hij al bijna 10 jaar een zetel in de Volksvertegenwoordiging.

Een van zijn meest gevierde beeldengroepen, de Wederopstanding, staat voor het Ministerie van Oorlog te Cayao. Het is gemaakt ter herinnering aan de oorlog van 991.