Bouw buitenverblijf hervat

Cayao, 14 december 1004

De bouw van de nieuwe haven op Polymacria is gisteren hervat. De bouw was door Ho Hupourgeion òs Polemos stilgelegd, na het volledig verbreken van de contacten met de meinreichse regering per 1 december jongstleden. De meinreichse aannemer die het werk uitvoerde is inmiddels met al zijn personeel uitgezet. Een bouwbedrijf uit het Macajaanse megaconcern IZWI zal de bouw voltooien.

Een woordvoerder verklaarde: "Oorspronkelijk was de gedachte dat een locale aannemer het werk goedkoper uit zou kunnen voeren. De goede ervaringen die in het verleden met de meinreichse bouwkunst zijn opgedaan deden de voorkeur naar een meinreichs ontwerp uitgaan. Helass hebben we inmiddels kunnen constateren dat het werk niet overal naar wens is uitgevoerd." Ingewijden bevestigen dat de betonnen buitenmuren van het havenkantoor op sommige plaatsen tussen de een en twee meter te dun zijn uitgevoerd.

Het ministerie verwacht dat de haven nog voor aanstaande zomer volledig opgeleverd zal worden. "Door de politieke ontwikkelingen en het steeds intensiever gebruik van de eerste haven is gewoonweg onvoldoende capaciteit op Polymacria om onze vloot te stationeren. Daarnaast is het dok van de oude haven eigenlijk te smal om de nieuwste generatie carriers te ontvangen. Om voor kleine reparaties niet op havens in Ildulin en Hahara aangewezen te zijn is een uitbreiding van de capaciteit noodzakelijk."

Grens gedeeltelijk heropend

Cayao, 25 november 1004

De grens met La Republica Pacia is sinds hedenmorgen weer gedeeltelijk heropend. Sinds gisteravond mag de vliegroute tussen Hahara en Elazzo weer gebruikt worden. Alle grensovergangen blijven voorlasnog gesloten.

Door de al maanden durende staking van het grondpersoneel op de luchthaven van Elazzo is het echter onmogelijk om de vluchten per direct te hervatten. Het is vooralsnog onduidelijk hoelang de huidige impasse tussen werknemers en werknemersverenigingen duurt. Bij een staking vorig jaar, tijdens een dispuut over sinaasappels tussen werknemers en de regering, was het vliegveld gedurende vier maanden gesloten.

Subsidie verleend voor uitbreiding gracht

Cayao, 16 december 1004

Het Macajaanse Hupourgeion às Mechanologias Tritou Dikègorou Domatiou heeft, in opdracht van Hè Epitropè Xenois Epotheseois, een subsidie verleend aan de bekende politicus Athanasiu. Deze zal gebruikt worden om zijn recent onthulde kunstwerk verder te vervolmaken.

Een woordvoerder van het ministerie verklaarde zeer te spreken te zijn over de functionaliteit van het ontwerp. "Enerzijds is het natuurlijk voor een groot deel aan het oog onttrokken. Hierdoor vormt het geen visuele barriere in het landschap, wat door ons als een zeer groot voordeel wordt gezien. Verder zijn wij zeer te spreken over de subtiele wijze waarop de bekende rode grenspaaltjes zijn geïntegreerd in het ontwerp. Door deze in het diepste deel van het kunstwerk terug te laten keren zijn zij beter beschermd tegen weer, wind en andere invloeden van buitenaf. Wij menen dat zij hierdoor minder vaak overschilderd hoeven te worden, wat een flinke besparing voor onze noorderburen betekent."

Destiniaanse wolfshond zoek

Cayao, 4 december 1004

Sinds de nieuwe ambassadeur te El Varator, Presbeuto Kos G.U. Derasdo, op 19 september jl. zijn intrek nam in de nieuwe ambassade is hij verstoken van zijn trouwe viervoeter. Nadat het vliegtuig, waarmee de ambassadeur en zijn hond naar el tricator vlogen, boven El Varator beschoten was, hebben de ambassadeur en zijn hond beide met parachutes het vliegtuig verlaten. De ambassadeur is spoedig daarna geland op het ambassadeterrein.

De trouwe vriend van de ambassadeur had echter minder behendigheid met parachutespringen en is afgedreven met onbekende bestemming. De mooie destiniaanse wolfshond met witte bles is sindsdien niet met zijn baas herenigd.

De lading explosieven en munitie die de ambassadeur mee had gebracht om de veiligheid van zijn personeel te garanderen is door het neerstorten van het vliegtuig verloren gegaan. Gelukkig waren er geen andere inzittenden aan boord daar die bij de zware explosie ongetwijfeld het leven hadden gelaten. Inmiddels zijn de nodige aanpassingen aan de ambassade verricht en nieuwe voorraden geleverd.